Askerlik İçin Tescil Belgeleri

Askerlik İçin Tescil Belgeleri

Askerlik İçin Tescil Belgeleri,20 yaşından gün alan ve 41 yaşına dek devam eden süreç askerlik yapma süreci olarak tanımlanmaktadır...

Askerlik İçin Tescil Belgeleri

20 yaşından gün alan ve 41 yaşına dek devam eden süreç askerlik yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Anayasamızda, Yüksek Öğrenim Kurumları’na yönelik askerlik tecil şartları ve gereklilikleri 5713 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Bu kanuna göre; Lisans ya da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin öğrenim yapabilmelerini ve yurt dışında herhangi bir üniversiteden diploma denklik belgesi alabilmelerini sağlayan kanun, aynı zamanda kişilerin askerlik öncesi iş sahibi olabilmelerine de olanak sağlayacak zamanı düzenlemek amaçlanmıştır.

Bu haktan yararlanmak isteyenlerin öncelikle bulundukları yere en yakın askerlik şubesine giderek, isteklerini yazdıkları dilekçeleriyle beraber müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Haklarından vazgeçmek isteyenler de aynı şekilde askerlik şubelerine giderek başvurmalıdırlar. İptal işlemi yaptıranlar ait oldukları grup numaralarına göre celp dönemi içinde askere alınırlar. Normal celp döneminden daha evvel bir tarihte gitmek isteyenler erken sevk dilekçesi yazarak yine en yakın askerlik şubesine elden veya postayla iletmek zorundadırlar.

Herhangi bir yükseköğrenim kurumundan mezun olan kişilere denklik verilmesi, başvuru tarihi itibariyle 1 yıldır.

1 – Denklikleri Lisans seviyesinde tanınanlar için, talep edilmesi halinde denkliklerinin onaylandığı tarihten itibaren 2 yıl daha sevk tehiri süresi verilir. Bu iki tehirin toplam süresi, mezun olunan tarihten itibaren 3 yılı geçemez.

2 – Denklikleri yüksek lisans seviyesinde tanınanların tehir talepleri ise yine denkliğin onaylandığı tarihten itibaren 1 yıl süre daha verilir. Bu iki tehirin toplamı da mezuniyet tarihi itibariyle 2 yılı geçemez.

Mezuniyet sonrasında lisans mezunlarına verilen 2 yıl ve yüksek lisans mezunlarına tanınan 1 yıllık sürenin bitiş tarihi, kişilerin 35 yaşını doldurdukları senenin 31 Aralık tarihini geçmemelidir. Diploma denklik işlemleri nedeniyle tanınan 1 senelik sevk tehirinde de yaş sınırı söz konusudur.

5 yıl ya da daha fazla süren öğrenim kurumlarından diploma alınması halinde, müracaat edildiğinde 2 yıllık tehir uygulamasına müsaade edilmektedir.

Askerlik tecil işlemleri için öncelikle, Yoklama kaçağı olmamak gerekir. Yoklama kaçağı, yoklama zamanında kanuni bir sebebi olmadığı halde bulundukları yere bağlı askerlik şubelerine, elçilik yahut konsolosluklara gitmemiş olanlardır. Diğer şart ise; Bakaya kalmamaktır. Bakaya kalmak; Sevk için çağrılmasına rağmen son güne dek gitmeyip, sevk edilmiş olmalarına rağmen birliklerine teslim olmamış olanlardır.

Yurt dışında eğitim almak için gitmek isteyen öğrencilerin askerlik tecil etme isteklerinin şahsi olarak Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Yurtdışı Öğrenciliği Tanıma Birimi’ne yapmaları gerekmektedir. Müracaatların sonuçlanması yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir.Başvuruların olumlu sonuçlanması içinse, evrakların tam ve eksiksiz olarak doldurulmuş ve teslim edilmiş olması gerekmektedir. Müracaatların sonuçlanması neticesinde ise, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Milli Savunma Bakanlığı’na gönderilen bir yazı ile askerlik tecil işlemi gerçekleşmiş olur.

Kendi ülkelerinden uzakta, başka bir ülkede eğitim alan ve askerlik tecil işlemi yaptırmak isteyen öğrenciler ise, bulundukları ülkedeki büyükelçiliklere giderek başvurabilir ve gerekli işlemleri yapabilirler.

Üniversitenin Konumu

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!